برای کنترل مناسب عملیات بتن ریزی در یک ساختمان و همچنین اطمینان از صحت عملیات انجام شده توسط آزمایشگاه علی رغم هزینه های انجام شده از سوی کارفرما لازم است نکاتی در این خصوص مد نظر قرار گیرد:

 

- اولین نکته ای که باید به آن توجه کرد اینکه در انتخاب آزمایشگاه خود دقت کنید و برای آن وقت و هزینه اختصاص داده و در مقابل از آنها کار بخواهید..

- شما برای ساختمان خود در هر متر مربع با توجه به قیمت های موجود هزینه بسیار ناچیزی را برای این بخش پر اهمیت پرداخت میکنید، پس به دنبال قیمت کمتر از آن نباشید!

- مطمئن باشید اگر آزمایشگاه ارزانی را انتخاب کنید، از کیفیت کار کنترل و بازرسی کم می شود.

- آزمایشگاه چشم کارفرماو ناظر است آن را ساده نگیرید.

- آزمایشگاه بتن می تواند شما را در مقابل کارخانه بتن یاری نموده بر کلیه مراحل بتن ریزی نظارت داشته باشد.

- هشدار جدی که باید در نظر داشته باشید این است که " اگر بتن ساختمان شما ایرادی داشته باشد ضرر های جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت که شاید به این زودی مشخص نشوند"

- ساده گرفتن بخش بتن بازی با جان و مال مردم است و این مرحله حیاتی ترین مرحله اجرای ساختمان است.

- متاسفانه کنترل کیفیت بتن از ابتدا تا انتهای عملیات بتن ریزی به دقت کنترل نمی شود و این می تواند بسیار خطرناک باشد.

- ساختمان زبان ندارد که اگر بتن بی کیفیتی را به خورد آن دادیم صدایش دربیاید، این کارفرماو دستگاه نظارت پروژه هستند که باید نهایت دقت را به خرج دهند.

- بتن از لحظه ای که آغاز می شود تا لحظه ای که به پایان می رسد باید با بهترین کیفیت وارد مقاطع و اجزای ساختمان شود.

- از آزمایشگاه بتن بخواهید از ابتدا تا انتهای عملیات حضور داشته باشد. و بر میزان روانی بتن نظارت نماید.

- طبق ضوابط جدید سازمان نظام مهندسی لازم است از هر مرحله بتن ریزی عکس کافی تهیه شود( از مراحل نمونه گیری ، از آزمایش اسلامپ گرفته شده به صورتی که اطلاعات هویتی ساختمان در یک تابلو جداگانه نوشته شده و عکس ها به نحوی باشد که ساختمان و محل پروژه مشخص باشد.

این الزامات به منظور جلوگیری از صوری کاری در کل شهر در نظر گرفته شده و بهتر از آزمایشگاه خود این موارد را بخواهید.

 

تعداد نمونه ها طبق دستورالعمل جدید 4 عدد برای هر سری بوده(1نمونه 7روزه و 2عدد 28 روزه و 1 عدد نمونه شاهد ) و حداقل برای اثبات مقاومت و اختلاف احتمالی با کارخانه بتن 4 نمونه داشته باشید. این نمونه ها به صورت 7 و 28 روزه شکسته شده و نمونه شاهد نیز باید در آزمایشگاه برای مواقع اختلاف موجود باشد.

-حتما هر از گاهی به آزمایشگاه خود سری بزنید ( این وقت را اختصاص بدهید) تا از روند انجام آزمایشات و نگهداری نمونه ها اطمینان حاصل کنید.

- فراموش نکنید متاسفانه آزمایشگاهی وجود دارند که نمونه گیری بتن را به صورت سر سری انجام داده و حتی کارشناسی به محل اعزام نکرده و گاهی نمونه های بتن را نیز به درستی نگهداری نمیکنند و در نبود و عدم کنترل نهاد های نظارتی گزارشات صوری ارائه می دهند.

- اینکه گاهی مقطعی از بتن ریزی مقاومت مورد انتظار را ندهد طبیعی استَ، و نباید نگران آن باشید ، مطلب مهم آن است که از زیر و بم بتن ریزی ساختمان خود اطلاع داشته باشیدو اگر در مقطعی ضعفی وجود دارد از همان ابتدا شناسایی و درمان شود.

- درمان ضعف های بتن ریزی به مراتب کم هزینه تر از رها کردن آن و خسارات جبران ناپذیر آینده است ، نهایتا در حاد ترین حالت یک طرح مقاوم سازی را نیاز خواهد داشت که علی رغم هزینه احتمالی ، این هزینه صرف ساختمان شما شده است و نه چیز دیگری.

- اجازه ندهید یک آزمایشگاه بتن صوری کار با پیشنهاد قیمت کمتر از دیگران سلامت ساختمان شما را به خطر بیندازد.

- ناظرین محترم در صورت عدم حضور حین بتن ریزی حتما عکس و مستندات از آزمایشگاه مطالبه نمایند.

- قبل از انعقاد قرارداد به آزمایشگاه حتما مراجعه کنید و یا از ازمایشگاه ها معتمد که دیگران میشناسند استفاده نمایید.

- متاسفانه در هر صنفی هستند افرادی سود جو که نه کیفیت کار بلکه سودجویی را سرلوحه کار خود قرار میدهند . پس به این افراد فرصت سودجویی ندهید و برای کنترل کار خود هر از گاهی از مراحل کارشان خبری بگیرید و به نمونه های بتن خود سری زده و حتی موقع شکست نمونه ها که معمولا 7 و 28 روز بعد از عملیات بتن ریزی است حضور پیدا نمایید.

-روی نمونه های بتن خود را امضا نمایید.

- از آزمایشگاه و کارخانه بخواهید نمونه گیری های همزمان و از یک تراک انجام دهند .

- یک آزمایشگاه تخصصی و قابل اطمینان مسلما برای تامین نیروهای متخصص و اختصاص زمان کافی برای هر پروژه و انجام دقیق کلیه شرح خدمات خود همواره متحمل هزینه های بیشتری نسبت به شرکت های صوری خواهد شد. انتخاب چنین آزمایشگاه هایی هم باعث حمایت از تبم های با  وجدان کاری و هم به نفع ساختمان سازی خواهد بود. از طرفی همواره این حق کنترل و بازخواست شرح دقیق خدمات از جانب کارفرما وجود داشته و این لازمه تشخیص و محدود کردن شرکت های صوری و سود جو خواهد بود.

- یک آزمایشگاه خوب  باید کارشناس خوب برای ساختمان شما اختصاص بدهد نه اینکه قالب ها را ارسال کند .

- یک آزمایشگاه خوب مسلما به شما مشاوره هایی در خصوص بهبود وضع بتن ریزی خواهد داد.

آزمایشگاه خاک و بتن ایده کاوان

مقاومت بتن چقدر باید باشد؟

برای پاسخ به این سوال در ابتدا باید به نقشه های ساختمان خود مراجعه کنید که در آنجا معوملا مقاومت بتن بر مبنای مقاومت نمونه های استوانه ای ذکر شده است. همچنین بر مبنای انواع بتن از نظر مقاومتی با C20,C25,C30,C35  در نقشه ذکر شده است.به عنوان مثال بتن C25  که رایج تر از بقیه است، یعنی مقاومت 28 روزه نمونه استوانه ای استاندارد 15*30 می بایست 25 مگا پاسکال یا اگر تقریبی بگوییم 250 کیلوگرم بر سانتی متر مربع باشد. این عدد برای نمونه مکعبی 15*15 باید 300 باشد.برای دستیابی به چنین مقاومتی معمولا کارخانه های بتن می بایست از عیار سیمان 350 کیلوگرم در متر مکعب بتن استفاده نمایند. پس اگر گفته می شود بتن 350 ، معمولا این بتن مقاومت 300 مکعبی و 250 استوانه ای را باید تامین نماید.

از آزمایشگاه خود بخواهید مقاومت نمونه ها را بر مبنای هر دو مقدار مکعبی و استوانه ای ارائه نماید. اگر سیمان تیپ دو باشد مقاومت 28 روزه آن 90 درصد مقاومت نهایی fc خواهد بود. و همچنین مقاومت 7 روزه آن حدود 0.56fc خواهد بود.

برای سیمان تیپ 2 مقاومت 7 روزه در حدود 60 درصدمقاومت 28 روزه خواهد بود. اگر مقاومت مورد نیاز ساختمان شما 300 مکعبی باشد و مقاومت بتن شما برای نمونه 7 روزه کمتر از 60 درصد این مقدار یعنی180 باشد ان گاه باید نسبت به جواب 28 روزه حساس باشید چرا که بتن ممکن است جواب لازم را کسب ننماید.

مقاومت نمونه مکعبی=50- عیار بتن خریداری شده

برای مشاهده تاثیر نوع سیمان و سن بتن بر مقاومت بتن جدول زیر را مشاهد نمایید( به نقل از مبحث 9 ام مقررات ملی ساختمان):

یک تکنیسین بتن می بایست جهت آزمایشگاه بتن دارای مهارت های زیر باشد:

1- مدرک تحصیلی دیپلم هنرستان یا بالاتر از آن کافیست. 2- داشتن گوهینامه معتبر مبنی بر اشنایی کافی با آزمایشات " ASTM " مربوط به بخش بتن الزامی است.
3- داشتن کواهینامه رانندگی
3- تجربه انجام آزمایشات بتن و خاک (آزمایشگاهی و میدانی)
4- توانایی های کارمندی از قبیل توان یادداشت برداری و ثبت گزارشات - اشنایی با ساخت و ساز - توانایی ارتباط و جذب مشتری - توان ارتباط با مهندسین پروژه ها
5- آشنایی مقدماتی با کامپیوتر
ا زجمله آزمایشات مهم بتن می توان به آزمایش اسلامپ در محل اشاره نمود .

صحبتی که اخیرا بین سازندگان رواج یافته این است که بتن ما 350 بوده ولی ما برای آنکه خیالمان راحت شود بتن 400 خریداری کرده ایم ؟

نکاتی در خصوص این صحبت وجود دارد که لازم است مد نظر قرار گیرد:

- افزایش عیار سیمان مصرفی در بتن هرچند برای افزایش مقاومت می توان مفید باشد، لکن همواره باید توجه داشت که در بتن ریزی نمی شود بحشی را با بخش دیگر پوشش داد و اهمیت دادن به یک عامل نمی تواند دلیل کم توجهی به عوامل دیگر بشود.

- به عنوان مثال نمی شود بگوییم با توجه به کم بودن ارزش ماسه ای ماسه ( خاک دار بودن آن ) مقدار سیمان را زیاد کرده ایم تا روی مقاومت اثر بدی نداشته باشد.

- یا مثلا بگوییم عیار سیمان را 50 کیلو بیشتر گرفته ایم تا اگر اسلامپ بیشتر استفاده کردیم مشکلی پیش نیاید.

***  توجه داشته باشید چنین استدلال هایی اساسا اشتباه هستند و در صورت افزایش اسلامپ بیش از حد مجاز ، حتی اگر عیار سیمان 100 کیلو هم اضافه شود احتمال خرابی بتن و کاهش مقاومت آن  بسیار زیاد است.****

- فراموش نکنید چرا افزایش آب برای بتن مضر است؟

علت این است که اگر به بتن آب اضافه تر از نیازش بدهیم با برهم زدن ترکیب بتن و افزایش سهم آب در این ترکیب پس از خشک شدن بتن این سهم بیشتر تبدیل به حفره و فضای خالی شده و اصطلاحا بتن پوک شده و کاهش مقاومت را به دنبال خواهد داشت و این یک خط جدی خواهد بود.

سخن آخر :

 نه اینکه افزایش عیار سیمان بد باشد، بلکه توجه به سایر موارد بتن نباید فراموش شود خصوصا اسلامپ بتن .

در مواقع بتن ریزی باید هشیار بود که راننده های تراک میکسر و پمپ چی بتن به منظور فشار نیامدن به دستگاه خود بتن را خراب کنند.

البته در صورت نیاز به اسلامپ بالاتر که معمولا مورد نیاز است حتما از مواد روان کننده استفاده شود . که هزینه کمی داشته و در مقابل آسیبی به بتن نخواهد خورد.

آیا استفاده از روان کننده باعث کاهش مقاومت بتن می شود؟

مقاومت بتن باید چقدر باشد؟

مغزه گیری از بتن
مغزه گیری از بتن
چنانچه بتن پس از 28 روز به مقاومت نهایی خود نرسد ، دستگاه نظارت می تواند نسبت به انجام آزمایشات مخرب (مغزه گیری از بتن ) درخواست نماید.
در این صورت ضمن مغزه گیری نمونه های استوانه ای مورد آزمایش قرار می گیرند.