مقاوم سازی:(strenghthening )

در صنعت ساختمان سازی علی رغم کنترل های فراوان گاهی ایراداتی پیش بینی نشده به وجود می آید از جمله اینکه ممکن است برخی اجزای ساختمان مقاومت کافی کسب ننمایند. به عنوان نمونه ممکن است ستون یا سقف یک ساختمان مقاومت مورد نظر را نداشته باشد. در چنین مواقعی ممکن است مقاومت نه در حدی باشد که نیاز به تخریب آن بخش باشد و نه در حدی باشد که بتوان از آن چشم پوشی کرد.

گزینه مقاوم سازی گزینه مناسبی برای چنین مواردی است که می بایست پس از بررسی دقیق میزان کمبود مقاومت و ساخت مدل تحلیلی سازه و بر اساس نوع مقطع مورد نظر راهکار مناسب جهت ترمیم نقص به وجود آمده اندیشیده شود.

مقاوم سازی

با کارشناسان ما ( ایده کاوان ) تماس بگیرید :02144855985

مقاوم سازی به روش ژاکت بتنی و فولادی

یکی از روش های متداول مقاوم سازی ساختمان ها که از زمان های قدیم مورد استفاده بوده و هنوز هم استفاده زیادی از آن می شود استفاده از ژاکت بتنی و فولادی به جهت مقاوم سازی ساختمان در المان های مختلف مثل تیر ها، ستون ها و دیوار ها می باشد. از ژاکت های بتنی و فولادی بیشتر به جهت مقاوم سازی قسمت های آسیب دیده المان ها و تقویت های موضعی خمشی و برشی استفاده می شود.

یکی از روشهای رایج مقاوم سازی ساختمان ها و در قسمت هایی از المان های بتنی که دارای ضعف در میزان مقاومت بوده و یا دارای خیزهای غیر مجاز می باشند، استفاده از ورق های فولادی است . در این روش مقاوم سازی از صفحات و ورق های فولادی برای تقویت تیرها، ستون ها و سقف های بتنی استفاده می شود. اجرای این روش باید با دقت بسیار بالایی صورت پذیرد به طوری که ورق فولادی چسبندگی کافی به المان مورد نظر پیدا کند و عملکرد مناسبی در باربری عضو مورد نظرداشته باشد.

با مطالعه و بررسی خرابی های ایجاد شده در ساختمان های مختلف طی زلزله های گوناگون مشخص شده که بسیاری از خرابی در ناحیه اتصالات سازه ها صورت می گیرد. ضعف های طراحی و اجرایی و عدم آشنایی کامل با رفتار اتصالات خصوصا در هنگام اعمال بارهای رفت و برگشتی مثل زلزله خسارت های جبران ناپذیری را به ساختمان وارد می کند. مقاوم سازی اتصالات بتنی و مقاوم سازی اتصالات فولادی یکی از مراحل به نسبتا پیچیده در مقاوم سازی ساختمان ها می باشد. همان طور که پیش تر هم اشاره شد مقاوم سازی اتصالات در سازه های بتنی نسب به سازه های فولادی دارای پیچیدگی های بیشتر است که از دلائل آن می توان به غیر قابل مشاهده بودن جزییات آرماتور گذاری و… در محل اتصال اشاره نمود. انواع ضعف ها در اتصالات سازه های بتنی عبارتند از: گسیختگی برشی اتصال، کمانش میلگرد های طولی تیر و ستون، کمبود میلگردهای مثبت و منفی و… در مقابل و در سازه های فولادی انواع ضعف های اتصالات عبارتند از: خرابی تیرها در محل اتصال، خرابی ستون ها در محل اتصال، خرابی ورق اتصال جان و…

بسته به نوع خرابی های پیش آمده در اتصالات از روش های گوناگونی برای مقاوم سازی اتصالات استفاده میشود که برخی از آن ها عبارتند از:

  • استفاده از روکش بتنی
  • استفاده از روکش فولادی
  • استفاده از ورق روسری و زیرسری مضاعف
  • استفاده از لچکی
مزایای مقاوم سازی به روش ژاکت بتنی و فولادی

 

  • افزایش ظرفیت برشی و خمشی و محوری المان ها
  • روشی ارزان قیمت در مقایسه با سایر روش ها
  • امکان به کار گیری در هر بخش و المان ساختمان
معایب مقاوم سازی به روش ژاکت بتنی و فولادی
  • زمان بر بودن این روش در مقایسه با سایر روش ها (خصوصا ژاکت بتنی)
  • نیاز به استفاده از پوشش های ضد حریق در روش استفاده از ژاکت فولادی
  • تغییر در ابعاد المان ها و فضاهای معماری ساختمان