گسل شمال تهران را جدی بگیرید!!

این گسل طولی حدود 75 کیلومتر دارد و بزرگای زلزله احتمالی ناشی از آن می تواند تا 7.7 ریشتر باشد، و این می تواند پایتخت را زیرو رو کند.

از نگاه فنی برای مهندسان عمران و طراحان ساختمان طبق ضرائب آیین نامه شتاب مبنای طرح برای شهر تهران با توجه بالابودن خطر لرزه خیزی عدد 0.35 در نظر گرفته می شود.

 این ضریب بدان معناست که درصدی از وزن کل ساختمان به عنوان بار جانبی طراحی در نظر گرفته می شود. هر چه شتاب مبنای طرح بیشتری لحاظ شود طراح می بایست ساختمان مقاوم تری را طراحی نماید.

اما آنچه که بسیار و بسیار مهم است و تهرانی ها باید بدانند این است که هرچه فاصله آنها از گسل کمتر باشد اثر تخریبی زلزله نیز بیشتر است.

با توجه به طول 75 کیلومتری گسل شمال تهران فاصله ای که برای شتاب 0.35 توجیه پذیر است حداقل 12 کیلومتر است. و این یعنی تمامی ساختمان هایی که با شتاب 0.35 طراحی و فاصله کمتر از 12 کیلومتر  طراحی شده اند ناایمن بوده و در خطر هستند. و متاسفانه این بدان معناست که بخش اعظم شهر تهران ناایمن ساخته شده است.

اگر نسبت به مسیر گسل مهم شمال تهران بسنجیم از شمال غرب تهران ( منطقه حصارک ) تا حوالی اتوبان قدیم کرج و از شمال تهران تجریش و اوین تا جنوب یعنی خ جمهوری و خ امام خمینی و از شمال شرق تهران تا جنوب یعنی حوالی خ پیروزی برای شتاب 0.35 جواب نمی دهد ( یا ایها الناس جواب نمی دهد)

پس برای 9 کیلومتری از گسل شتاب 0.4 برای 6 کیلومتری محل گسل شتاب 0.45 ، برای 3 کیلومتری محل گسل شتاب 0.5 وبرای مناظق روی گسل شتاب 0.6 باید لحاظ شود. و با کسی هم شوخی ندارد. هر چند اساسا روی گسل هیج نوع ساخت و سازی نباید صورت گیرد. چرا که در مناطق روی گسل و در زمان زلزله جابجایی های زیاد رخ داده و ساختمان به هرحال در خطر قرار دارد. و ممکن است اطراف آن دجار رانش شود.

مهدی مرادی - کارشناس ارشد عمران سازه