کاشی کاری به 3 روش انجام میشود :

1) روش دوغابریزی :

دوغاب ریزی

بـا توجـه بـه ایـن کـه رج اول، مبناي کل کاشـيکاري دیـوار اسـت، بنابراین دقـت در اجراي ایـن رج از اهمیت بالایی برخـوردار اسـت. نکتـۀ مهمـی که بایـد در اجـراي رج اول کاشـیکاری رعایت گـردد، ایجاد خـط تراز با اسـتفاده از شـیلنگ تراز و یـا تـراز لیـزری میباشـد؛ بـه ایـن صورت کـه پـس از ایجاد خط تـراز روی دیـوار، با توجـه بـه نقشـه، محـل شـروع  رج اول را مشـخص نمـوده و بـا فاصلۀ مناسـب از این خـط، زیر کار را ماسـه نرم ریختـه و میکوبنـد و بـا اسـتفاده از شمشـه و تـراز آن را تسـطیح مینمایند. سـپس بـا تأمیـن فاصلـۀ متوسـط ضخامـت دوغاب بـه میـزان 3 سـانتيمتر از برجسـته ترین قسـمت دیـوار به شـرح زیـر عمـل میشـود:

ابتـدا بایـد بـا اسـتفاده از آب و خـاک رس سرندشـده؛ خمیـر گل رس تهیـه نمـوده، سـپس بـا خیس کـردن کاشـي ها به نصب آنها روی ماسـه تراز شـده پـای دیوار اقـدام نمـود. از خمیر گل رس جهـت ثابـت نگهداشـتن کاشـي در محـل خـود اسـتفاده ميشـود. بعـد از نصـب تمـام کاشـي هاي رج اول و کنتـرل شـاقولي، هم راسـتایي و رعایـت 2 تـا 3 میليمتـر بنـد قائـم بیـن آنهـا، بـه انـدازۀ یک سـوم ارتفـاع کاشـي دوغابریـزي ميشـود. بعـد از خودگیـري نسـبي دوغاب مرحلـه اول، مراحـل بعدي دوغابریـزي انجام ميشـود تـا پشـت کاشـي ها کامـل از دوغـاب پـر شـود سـپس هم راسـتایی کاشـی ها، شـاقولی بـودن آنهـا و

گونیـا بـودن نبش هـا و کنج هـا را کنتـرل می نماینـد. پـس از اجـرای رج اول و کنتـرل آن، خمیـر گل رس لبـۀ کاشـی ها را برداشـته و بـه نصـب کاشـی های رج دوم اقـدام میشـود البته بایـد نسـبت بـه شـاقول نمـودن کاشـی ها و گونیـا بـودن آنهـا در کنجهـا و نبشهـا و همراسـتایی بندهـا توجـه نمود. سـایر رجهای کاشـیکاری را بـه همین روش اجـرا میشوند تـا بـه ارتفـاع مـورد نظر در نقشـه دسـت یابند.

 

2)روش ملات گذاری:

در ایـن روش مـلات خمیری ماسـه و سـیمان را در پشـت کاشـی قـرار داده و به دیـوار می چسـبانند. همانطور کـه گفتـه شـد از ایـن روش بیشـتر بـرای رجهـای آخـر کـه امـکان دوغابریـزی نداشـته و نیـز زیـر سـقف ها اسـتفاده میشـود.  اگـر بخواهنـد از ایـن روش در کارهـای نـو هماننـد زیر سـقف ها اسـتفاده نماینـد ابتـدا بایـد سـطح زیر کار را با اندود ماسـه و سـیمان هموار نمـوده، پس از خشک شـدن اندود، به نصـب کاشـی ها اقـدام گردد.

 

3)روش چسباندن با چسبهای مخصوص کاشی

این روش بیشتر در سطوحی که قبلا کاشی کاری شده و نیاز به مرمت و بازسازی دارند استفاده میشود.

در این روش ابتدا سطح زیر کار را با تیشه مضرس (زبر) نموده و آنرا شستشو داده تا از گردوغبار و چربی های موجود پاک شده و با چسب، درگیری بهتری ایجاد نماید سپس سطح را با چسب مخصوص کاشی و به وسیلۀ ماله مضرس اندود نموده و کاشیها را روی آن می چسبانند.

در کارهـای دسـت اول ابتـدا بایـد سـطح زیر کار را با ملات ماسـه و سـیمان به صـورت کاملا همـوار اندود نمود

و سـپس به چسـباندن کاشـی ها اقدام گردد.

 از آنحاییکه جنس مصالح مورد استفاده در هر فضا می بایست با نوع کاربری آن فضا هماهنگ باشد، برای پوشش مکان های مرطوب از انواع کاشی و سرامیک استفاده می شود.

سرامیک همانند آجر از  خاک رس ساخته می شود و ممکن است لعاب دار یا بدون لعاب باشد.

برای پوشـش نهائی مکانهای مرطوب مثل سـرویسها و آشـپزخانه از انواع کاشـی و سـرامیک اسـتفاده میشـود که دارای طرحهـای متنوع وزیبا  بوده و قابل شستشـو هستند. کاشـیکاری نیـز از مـوارد انجـام عملیـات نـازک کاری اسـت کـه در قسـمت های مختلـف سـاختمان شـامل آشـپزخانه، سـرویس بهداشـتی، حمام و سـایر آبریزگاه هـای موجود در سـاختمان و همچنیـن تابلوهـای تزئینـی و اماکـن مذهبـی بـه اجـرا در می آیـد.

. شـکل سـرامیک ها مربـع، مسـتطیل و چندضلعـی و ضخامـت آنهـا از 12 تا 20 میلیمتـر تغییر میکند.

کاشـي لعابي  فرآوردهاي سـرامیکي اسـت کـه معموالً در حرارتـي بالاتـر از 1000 درجـۀ سـانتيگراد پخته شـده و یکطـرف آن از لعـاب شیشـه اي  بـه صـورت سـاده و یـا طـرحدار  پوشـیده شـده اسـت. ضخامـت کاشـی لعابـی متناسـب با نـوع اسـتفاده از آن  از 4 تـا 12 میلیمتـر تغییـر میکنـد.

کاربرد  کاشی لعابی

کاشـی لعابـی اغلـب بـرای پوشـش دیوارهـای اماکـن مذهبـی، تابلوهـای تزئینـی، بدنـۀ آشـپزخانه، حمـام، سـرویسهای بهداشـتی، رختشـویخانه و سـایر آبریزگاه هـا به مصرف میرسـد.

اجرای کاشی

قبــل از اجــراي عملیــات بایــد زیرســازي کار را از نظــر شــاقولي و همچنیــن گونیــا بــودن کنجهــا و نبش هــا کنتــرل نمــود و چنانچــه نواقــص و اشــکالاتي در زیرســازي باشد، آن هــا را برفع نمود. در ســطح زیــر کاشــي کاري نبایــد پوششــي از کاهــگل، گــچ و خــاک، گــچ یــا هــر نــوع مــاده دیگــري غیــر از ماســه و ســیمان وجــود داشــته باشد.کاشــی را نبایــد قبــل از نصــب، بــه مــدت زیــاد در آب قــرار داد کــه زنجــاب شــود، فقــط کافــی اســت کاشــی را درآب فــرو بــرده و بــه کار بــرد. در حمــام، دستشــوئی و ماننــد آن کــه عایــق کاری در بدنــه دیــوار قــرار دارد، حتمــاً بایــد روی عایــق کاری تــوری ســیمی، نصــب و کامــلا به دیــوار محکــم نمود.

انواع کاشی موجود در بازار -